Kuinka aloittaa julkinen puhuminen ja miksi vaivautua?

Kuinka aloittaa julkinen puhuminen ja miksi vaivautua?

Oletko koskaan unelmoinut, että voisit olla lavalla puhumassa asiastasi kiinnostuneille ihmisille? Inspiroida ja rohkaista heitä ottamaan seuraava steppi vaikkapa urallaan tai bisneksessä?

Minua asia oli pitkään kiehtonut, mutta satunnaisten kouluesiintymisten lisäksi (missä osa nuokkuu pöydällä ja tunnelma on muutenkin väsynyt), en ollut koskaan pyrkinyt vaikuttamaan samanaikaisesti moniin tuntemattomiin ihmisiin.

Toinen asia julkisessa puhumisessa oli kiehtonut, oli puhtaasti markkinoinnin ja myynnin näkökulma: jotta voisi tulla mestarimarkkinoijaksi ja myyjäksi, tulee osata myydä samanaikaisesti isommalle joukolle.

Kiitos tämän päivän teknologian, myyminen useille on periaatteessa helpompaa kuin koskaan ennen. Koneen takaa kampanjoita lähetellessä maailmalle ei kuitenkaan saa samaa kokemusta, kuin myyminen joukolle ihan livenä. Näin ainakin arvelin. Halusin päästä kokemaan ne kauhun tunteet ja päästä niistä yli.

No, päätin siis aloittaa julkisen puhumisen. Mitenköhän se tapahtuisi? Aloin tutkia netistä kuuluisia puhujia, miten he olivat aloittaneet. Yksi kovapalkkaisimmista puhujista oli aloittanut julkisen puhujan uransa puhumalla korkeakouluopiskelijoille ilmaiseksi. Tienestit tuli siitä, että hän nauhoitti puheet kasetille ja möi niitä eteenpäin.

Siinä tuli toteuttamiskelpoinen idea! Päätin ottaa yhteyttä kaupan alan yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Lähetin sähköposteja ja soittelin tyypeille, kunnes puhetilaisuus viimein järjestyi. Buukkasin sen riittävän kauaksi, kuukauden päähän, jotta ehtisin opiskella aihetta ja harjoitella puhetta.

Ehdotin muutamaa aihetta opettajalle, joista tärppäsi: Digimarkkinoinnin tuloksekas toteuttaminen. Case: digimarkkinointi kiinteistöbisneksessä.

Päätin kuitenkin käydä vielä paikan päälle tekemässä “markkinatutkimusta”, eli haastattelemassa 2. vuosikurssin markkinoinnin ja myynnin opiskelijoita. Kyselin heiltä muun muassa, minkä ongelmien kanssa he painivat, mistä he haluaisivat tietää lisää, mitä heidän mielestä puuttuu koulusta jne. Kävi selväksi, että aiheellani olisi kysyntää.

Seuraavaksi etsin käsiini kirjan, jota oli suositeltu julkisen puhujien taitoa harjoittaville: The Art Of Public Speaking. Kirja osoittautui havainnollistavine esimerkkeineen hyväksi psyyken valmentamiseen.

Eräs vertaus oli kahdesta lehmästä. Ensimmäinen lehmä laidunsi junaradan varrella ja aina kovaäänisen junan tullessa, se ei ollut moksiskaan, vaan jatkoi heinän mutustelua. Kauempana maatilalla toinen lehmä taas oli aivan vauhkona ja omistaja joutui rauhoittelemaan sitä kovasti. Miksi näin? Ensimmäinen lehmä oli vain mennyt radan varteen aina uudestaan ja uudestaan ja siten tottunut junan jylinään. Puhetilaisuudet siis jännittää niin pitkään, kun ei mene puhumaan ja pysyy siitä etäällä. Mene siis "radan varteen.

Toinen hyvä vertaus oli tiedon lasikupista. Jos puheen aihe ei ole tuttu, sitä ei ole valmisteltu ja harjoiteltu, ts. täytetty kuppia tiedolla, on se täynnä ilmakuplia. Jokainen tietää miltä ne ilmakuplat tuntuu: kuin olisi perhosia vatsassa. Jättimäisiä perhosia.

Asetin puheelle selkeän tavoitteen: tavoite on saada ainakin yksi kuulija tekemään haluamani toimenpiteen. Aloin käydä systemaattisesti casea läpi joka päivä, hioa presentaatiota niin lyhyeksi ja yksinkertaiseksi kuin osasin ja harjoitella puhetta ääneen kaverille ja vaimolle.

Se auttoi. Päivä päivältä puhe onnistui paremmin. Lopulta puhepäivä koitti ja täytyy myöntää, että kyllähän se jännitti. Oli kuitenkin sellainen olo, että aika pahoja kysymyksiä saa tulla, että en osaisi vastata.

Puhe meni hyvin ja tavoitteeseen päästiin. Sain puheen perusteella “liidejä"! Puheen jälkeen pyysin vielä palautteen kuulijoilta sähköpostilla ja se oli varsin kannustava.

Puhe ja kaikki siihen liittyvä työ ja kokemukset olivat älyttömän opettavaisia. Jos vähänkään haaveilet puhumisesta voisin antaa yhden vinkin: päätä pitää puhe. Etsi käsiisi joukko, jolle sinulla on annettavaa, josta välität. Tee kaikkesi, jotta saat buukattua puhetilaisuuden. Kun se on varattu, ala hommiin. Tavoite on aluksi päästä pitämään puhe, ei sen kummempaa. Kaikki muu on plussaa.

Kun sen opit tekemään, mikä sinua enää estää tekemästä kaikkia niitä loistavia asioita, joita olet tulevaisuudelle suunnitellut?

Yrittäjän kolme puolta – lukusuositus yrittäjälle

Yrittäjän kolme puolta – lukusuositus yrittäjälle